Spacewell verwezenlijkt visie: FM met BIM

Spacewell, leverancier van gebouwbeheersoftware, brengt een update van zijn facilitymanagementinformatiesysteem (FMIS) MCS uit voor Q4 van 2020. De versie MCS 20 – met een uniforme gebruikersinterface en samenhangende gebruikerservaring op verschillende apparaten – maakt een snelle overstap naar FM met BIM mogelijk.

Zo stelt ze organisaties in staat om hun gebouwbeheer en technisch onderhoud te optimaliseren. MCS 20 biedt duidelijke voordelen voor zowel facilitymanagers als technici: ze krijgen op het terrein toegang tot BIM-modellen, kunnen die (veel sneller dan in systeemeigen viewers op basis van IFC) in 3D visualiseren en kunnen relevante assets als markeringen bekijken op een semitransparant gebouwmodel, met alle relevante informatie om de bijgevoegde werkbonnen uit te voeren.

Nu de assetregisters voor facilitymanagement in MCS 20 niet meer manueel hoeven te worden opgebouwd, kunnen alle ruimtelijke en assetgegevens uit BIM-software worden geïmporteerd. Bovendien worden verdiepingen, lokalen en onderhoudsobjecten daarbij automatisch aangemaakt. Dit blijft niet beperkt tot een eenmalige bewerking: MCS 20 kan herziene modellen importeren, verschillen verwerken en de informatie aan de hand daarvan bijwerken. Met een BIM Explorer in MCS 20 zien gebruikers BIM-modellen op een grafische manier, met al hun objecten en eigenschappen. Ze kunnen de eigenschappen van een BIM-element bijwerken en de wijzigingen terugsturen naar Bimplus. Een integratie met MCS Web Work Orders maakt de tool ook bijzonder handig voor technici die in gebouwen werken. Die krijgen via die weg duidelijke informatie over de locatie en eigenschappen van assets binnen het BIM-model.