Onderwijs moet ruimte nieuw vormgeven na corona

Onderwijsinstellingen zijn gedeelde ruimtes die onderdak bieden aan studenten, docenten en ander personeel. Het is vanwege de wisselende roosters een komen en gaan van deze groepen. Nu we steeds meer teruggaan naar klassikaal onderwijs, is het belangrijk dat campussen en scholen nadenken over hoe ze de lucht in gebouwen schoon houden, de studenten veilig houden en de capaciteit onder controle houden.

Geoptimaliseerde HVAC (Heating, Ventilation en Air Conditioning) 

 • Aangezien mensen ruimtes in- en uitlopen, is het belangrijk om na te denken over de juiste luchtfiltratie en na te denken welke functie een ruimte heeft. 
 • Het installeren van complete HVAC-oplossingen, inclusief nauwkeurige luchtstroommeters, luchtdrukregelaars en algehele systeemefficiëntie, helpt de lucht te zuiveren en zorgt ervoor dat studenten zich veiliger voelen in binnenruimtes. 
 • Thermostaten die zowel centraal als per kamer kunnen worden geregeld, houden ruimtes goed verwarmd in de winter en koel in de zomer. Indien aangesloten op een centraal systeem, kunnen universiteiten ook de temperaturen optimaliseren voor de beste studentenervaring in de klas. 

High-Efficiency Particulate Air (HEPA)-filters 

 • Het besmettingsrisico is hoger in klaslokalen waar leerkrachten en leerlingen in grote aantallen samenkomen en waar goede ventilatie via ramen beperkt mogelijk is.  
 • HEPA 13-filters, zoals die Johnson Controls in heel Europa in schoolsystemen aanbiedt en installeert, houden 99,95 procent van de virussen en bacteriën tegen. Deze werken het beste in combinatie met open ramen en een goede luchtstroom. 
 • Een HEPA 13-filter is ontworpen voor flexibel gebruik. In ruimtes die aan verandering onderhevig zijn, betekent dit dat de luchtzuivering ononderbroken doorgaat.  

Gebouwautomatisering 

 • Simpele veranderingen in schoolgebouwen dragen bij aan een veiligere omgeving na corona. Zoals liftknoppen die contactloos kunnen worden bediend en dispensers voor desinfecterende handgel. Of sensoren om deuren te openen en die de toegang tot klaslokalen of gemeenschappelijke ruimtes beperken op basis van capaciteit.  
 • Het automatiseren van bepaalde processen en het gebruik van data om die automatisering te optimaliseren zal de komende tijd een trend blijven.  

Beveiliging 

 • Met behulp van specifieke beveiligingssystemen weten scholen wie het gebouw in- en uitgaat en wat de bezettingsgraad op ieder moment is. Beide factoren zijn essentieel om mensenmassa's te voorkomen, social distancing te handhaven en de studentenervaring te verbeteren.  
 • Bovendien kunnen met deze hulpmiddelen makkelijker contacten worden opgespoord en uitbraken worden voorkomen. 
 • Goede beveiligingssystemen zorgen er ook voor dat het gebruik van persoonlijke data wordt beperkt en dat de data van studenten veilig worden bewaard wanneer ze ergens inchecken met een ID-kaart of een wachtwoord.  

Branddetectie 

 • Hoewel 2021 nieuwe uitdagingen heeft opgeleverd op het gebied van veiligheid, is het belangrijk dat campussen nog steeds zijn uitgerust met de juiste middelen voor alle situaties, waaronder branddetectie en -preventie.  
 • Het opzetten van een branddetectiesysteem dat synchroniseert met andere systemen in het gebouw maakt een snelle reactie van medewerkers mogelijk. Daarnaast leidt het tot een betere algehele reactie op een brand zodat studenten, docenten en ander personeel veilig blijven.