Fastned verdubbert in Frankrijk

Fastned, het Europese snellaadbedrijf, heeft een belangrijk deel gewonnen in de eerste, driedelige aanbesteding van laadstations georganiseerd door Sanef - Société des Autoroutes du Nord et de l'Est de la France - de Franse tolwegbeheerder. Dankzij deze aanbesteding kan Fastned 18 nieuwe snellaadstations ontwikkelen en exploiteren langs belangrijke particuliere snelwegen in het noorden van Frankrijk. Dit verdubbelt het aantal verworven locaties in Frankrijk tot 31. De stations zullen de capaciteit hebben om honderden elektrische voertuigen per dag op te laden. Met laadsnelheden tot 300 kW kunnen elektrische rijders in slechts 15 minuten tot 300 km actieradius toevoegen.

 

De Franse regering heeft zich ten doel gesteld om eind 2022 alle 360 verzorgingsplaatsen langs tolwegen in het hele land te voorzien van oplaadinfrastructuur. Op ongeveer de helft van deze locaties zijn tot nu toe aanbestedingen geopend en Fastned heeft op vrijwel alle locaties ingeschreven. De resultaten van de overige aanbestedingen worden de komende maanden openbaar gemaakt.

Met tien jaar ervaring in Europa heeft Fastned een bewezen concept om bij te dragen aan de doelstelling van de overheid: haar grote drive-through stations met laadsnelheden tot 300 kW staan open voor alle EV's, ongeacht hun merk en model, en zijn uitgerust met daken voorzien van zonnepanelen die bestuurders beschermen tegen de regen.

Fastned heeft nu aanbestedingen gewonnen op drie grote particuliere Franse snelwegnetwerken. In november 2020 won Fastned negen locaties op het APRR-netwerk, waarvan er nu acht stations operationeel zijn. Fastned won eerder dit jaar vier locaties in het zuiden van Frankrijk op het snelwegennet van ASF/Vinci.

De 18 nieuwe stations komen voornamelijk in het noorden van Frankrijk, verspreid over vier regio's: Ile-de-France, Grand-Est, Hauts-de-France en Normandië. De stations zullen worden uitgerust met elk 4 tot 18 oplaadpunten, die tot 300 kW per oplaadpunt leveren. Hiermee kunnen honderden elektrische voertuigen per dag worden opgeladen, met een bereik tot 300 km, in slechts 15 minuten. De stations zullen naar verwachting voor het einde van 2022 gebouwd en geopend worden.