Opmaat voor volgende pandemie?

(Column) We zitten nog volop in de malaise van het coronavirus maar inmiddels is in China weer een nieuw virus opgedoken met dezelfde potentie. Als uitingen als ‘met dezelfde potentie’ worden gebruikt krijg je in onze markt meestal een heel positief gevoel. Nu dus even niet. Het H1N1 griepvirus (er staan nog wat letters en cijfers voor, maar die begrijpt toch niemand) is bij varkens gesignaleerd en werd al een tijdje onderzocht. De hele periode tussen 2011 en 2018 zelfs. Zo nieuw is het dus niet eens. Het is alleen wel een stuk besmettelijker geworden. Slaat ook op je longen en zo.

Volgens die onderzoekers draagt het virus ‘alle kenmerken van een kandidaat-pandemievirus’. Het moet toch niet gekker worden. We staan nog op anderhalve meter van elkaar te proosten op de (bijna) goede afloop van corona en nu zouden we ons alweer moeten opmaken voor een volgende pandemie? En weer komt het virus het eerst naar buiten in China. Een weer komt het van dieren…

Misschien beschikken we als mens toch over een soort zelfreinigend vermogen? Iets wat we nooit gedacht zouden hebben. De natuur regelt veel, maar de mens regelt de natuur. Zo was het toch altijd? Zou die David Attenborough toch gelijk krijgen met al zijn waarschuwingen in die EO-natuurseries.

Maar even serieus: als dat nieuwe virus echt zo gevaarlijk zou zijn, en waarom zou het niet zo zijn, dan blijven we voorlopig met elkaar thuiswerken, zien we het ene na het andere bedrijf failliet gaan en kunnen we de intermenselijke contacten zoals we die gewend waren voorgoed op ons buik schrijven. Weinig voortplanting dus. Werken wordt voor de uitverkorenen (of martelaren) die bij een organisatie zitten waarvan het geld in hele grote en diepe zakken zit. De overheid is de meest waarschijnlijke kandidaat. Of je moet mondkapjes en/of maanpakken en/of spatschermen verkopen. Dan lukt het ook nog wel.

Als iedereen nou voortaan gewoon thuis blijft werken, alleen met verre vrienden gaat Skypen, Zoomen of Hangouten of zo, de overheid betaalt ons maandelijks een leuk bedrag en we laten via ah.nl of bol.com de boodschappen bezorgen (met een elektrische auto uiteraard. Of een drone, dat mag ook), dan komen we de volgende 50 jaar wel door. In Rusland duurde het langer voor de glasnost en perestrojka doorbrak en de mensen weer wat meer vrijheid kregen. En kijk waar ze nou staan… Iemand wat te klagen? Nee toch?

John de Waard