Nederlander weet niet wat desinfecteren precies is

Desinfecteren is inmiddels een hot topic geworden, door corona zijn we ons meer bewust van het nut ervan. We wassen niet alleen onze handen veel meer, maar op drukbezochte plekken desinfecteren we veelgebruikte spullen ook. Niettemin laat de kennis van Nederlanders over desinfecteren te wensen over. Zo denkt bijna 60% van de Nederlanders ten onrechte dat allesreiniger desinfecteert. Ook zijn Nederlanders nog vrij laks in het regelmatig desinfecteren van veelgebruikte spullen, zoals keukenkastjes, telefoons en afstandsbedieningen.

Tussen desinfecteren en schoonmaken zit een groot verschil. Bij schoonmaken worden ongewenste substanties, zoals vuil en vlekken, van oppervlakken of spullen verwijderd. Ziektekiemen worden hierbij deels verwijderd, maar niet gedood. Bij desinfecteren worden micro-organismen, zoals bacteriën en andere ziektekiemen, wel gedood. Er mag pas over desinfecteren gesproken worden als het product 99,9% van de bacteriën doodt.

Maar liefst 58% van de Nederlanders is niet op de hoogte van dit verschil en denkt dat speciale reinigers voor de keuken of allesreiniger desinfecteren. Wel weet 70% dat alcohol desinfecteert, maar wat ze meestal niet weten is dat er wel minimaal 70% alcohol in een middel moet zitten om daadwerkelijk te kunnen desinfecteren. Alcohol wordt vaak niet toegevoegd aan reguliere schoonmaakmiddelen. Opvallend is dat nog niet de helft (42%) van de Nederlanders weet dat speciale desinfectiereinigers bacteriën doden en dus desinfecteren. Ook weet maar een derde van de Nederlanders dat stomen ook desinfecteert. Dit blijkt uit onderzoek van HG, fabrikant van specialistische schoonmaakmiddelen, en is uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect.

Hoe desinfecteren Nederlanders?
Het is belangrijk om veel gebruikte spullen, zoals een telefoon, toetsenbord, afstandsbediening of muis, regelmatig te desinfecteren. Nederlanders zijn hier nog vrij laks in, blijkt uit het onderzoek. Zo worden telefoons, grepen van keukenkastjes en afstandsbedieningen door respectievelijk 30%, 25% en 32% van de Nederlanders nooit gedesinfecteerd. We desinfecteren dan wel weer dagelijks onze snijplanken (38%) en het aanrecht (37%). Jeroen Mustert, CEO van HG vindt het opvallende resultaten: “Het is verstandig om spullen die veel worden aangeraakt of oppervlakken waar veel bacteriën zitten, zoals in het toilet of in de keuken, te desinfecteren. Dit kan echter alleen met middelen die mogen claimen dat ze 99,9% van de micro-organismen doden. Het blijkt echter dat de kennis bij veel mensen over desinfecteren en hoe je dat het beste kunt doen nog wel ontbreekt.”

Richtlijnen desinfecteren
Desinfecteren is niet per se noodzakelijk. Echter, door schoon te maken met een regulier schoonmaakmiddel of een allesreiniger worden ziektekiemen maar deels verwijderd. Daarnaast is het niet altijd even makkelijk om met reguliere middelen ziektekiemen te doden. Vooral bij bepaalde spullen die vaak door verschillende mensen worden aangeraakt, zoals deurklinken of de afstandsbediening is dit lastig. “Bovendien moet ook goed naar de ruimte in huis worden gekeken,” vervolgt Mustert. “Ziektekiemen kunnen soms dagen blijven leven op spullen en oppervlakken in de keuken en het toilet. Dit zijn dus risicovolle plekken in huis om ziektekiemen over te brengen. Er zijn slechts een paar schoonmaakmiddelen op de markt die daadwerkelijk desinfecteren én schoonmaken. De meeste desinfectiemiddelen zijn daarentagen niet geschikt voor dagelijks gebruik. Wij adviseren mensen zich goed te verdiepen in de juiste manier van desinfecteren en dit in bepaalde ruimtes in huis echt vaker te doen.”