Focus op kwaliteit

(Blog) We doen alsof het iets onnatuurlijks en zelfs vreemd is wanneer we onze informatieverzameling(en) keurig geordend en bereikbaar willen maken. En willen houden. Maar in veel gevallen in de natuur of bij alledaagse zaken waarbij u het heel normaal vindt, ziet u die behoefte ook terug. Orde brengt rust en zekerheid. Zekerheid dat de kwaliteit van het eindproduct goed is. Zodat de gebruikers er graag gebruik van blijven maken omdat ze ervaren dat de kwalitatief hoogwaardige en relevante informatie er met zorg in geplaatst is en goed toegankelijk is. Laat een zorgvuldige content-analyse, selectie en ontsluiting u helpen uw informatieconsumenten te verbazen en binden. Dat geldt voor informatiebeheer, maar ook voor bijvoorbeeld iets heel normaals als jam maken. Dan wilt u toch ook genieten van het eindproduct?

Jam maken lijkt zo eenvoudig. Wat fruit in de pan, even koken, veel suiker toevoegen en klaar ben je. Maar wat proef je dan, het echte fruit of iets generiek zoets met een fruitsmaakje?

Kwaliteit jam maken is een heel project. Wachten tot het fruit volledig rijp is en dan voorzichtig plukken om het niet te beschadigen. Daarna sorteren en selecteren om zo alleen de beste vruchten te  gebruiken. Met beleid koken en indikken om het niet noodzakelijke water te laten verdampen tot er een mooie fruitmassa overblijft. Deze, indien nodig, gericht voorzien van specerijen en minimaal suiker zodat de natuurlijke smaak optimaal wordt ontsloten en tot zijn volle recht komt. Als laatste stap overdoen in gesteriliseerde potjes voor lange houdbaarheid. Fruitjam in optima forma, waarvoor mensen graag terugkomen om nog meer van dat lekkers te proeven.

Waarom zou u die tijd, aandacht en passie niet inzetten wanneer het gaat om uw informatieverzameling? Focus op kwaliteit!

Hans Kaashoek