De wereld wordt weer wat groter…

(Column) Nu langzaamaan het uur U nadert en de wereld weer wat losser wordt, kunnen we ons dan opmaken voor een zich herstellende economie? Met andere woorden, gaan we weer lekker achter elkaar aan in de auto naar dat vermaledijde kantoor? Kan nog net voor ze het vakantiegeld betalen. Ziet de baas tenminste dat je echt aan het werk bent.

Mijn verwachting is dat dit hetgeen is wat we de komende periode steeds meer gaan zien: meer verkeer - want ik ga geen kapje opzetten in de trein – en lekker zonder partner, zonder kinderen, zonder huisdieren, eindelijk weer eens flink doorwerken op kantoor. Tenminste als ik moet afgaan op het gedrag van mijn broer, u weet wel. Hij heeft inmiddels de moed opgevat ook weer wat afspraken buiten zijn (voor)deur te maken. Ik nog vragen: kan dat niet met Hangouts of Zoom of zo? ‘Jawel, maar ik wil wel weer eens wat gezichten in het echt zien.’ Niets is blijkbaar zo hardleers als de menselijke natuur.

Even los van alle digitaliseringsperikelen. Met het ontluiken van de nieuwe 1,5 meter-economie duiken direct nieuwe problemen op. Handhaving wordt lastiger: voorheen was het duidelijk dat je eigenlijk bijna niets mocht, maar nu gaat het erom wat allemaal wél mag. Ja, als iets wel mag, hoef je daar ook niet op te handhaven. De gemeente Rotterdam heeft daar sowieso een probleem mee, want de boa’s hebben besloten drie dagen niet te handhaven (bron: rtv Rijnmond). Ze krijgen namelijk niet de door hen gewenste pepperspray en/of wapenstok. Om met Guust Flater te spreken: nou moe. Wat hadden ze daarmee willen doen dan? Een menigte van vijf personen uit elkaar slaan? Of een onderwijzer die zich niet aan de vereiste anderhalve meter afstand tot leerlingen houdt op zijn vingers tikken? De gemeente wilde niet verder gaan dan diensthonden inzetten, maar dat ging de boa’s en hun vakbond niet ver genoeg…

Nu woon ik in een kustdorp dat nagenoeg volledig afhankelijk is van de inkomsten via toeristen. Het is nog net geen Chersonissos, er komen ook gewone mensen, maar nu nagenoeg alles nog dicht is, komen de ondernemers die wel open zijn niet verder dan zo’n 15 procent van hun normale omzet. Ondanks alle creativiteit die ze aan de dag leggen. Die zullen maar wat blij zijn dat er weer wat meer mensen komen. Zouden we dan niet in staat zijn om met zijn allen een beetje de menselijke maat te handhaven, zodat we niet tot Kerstmis 2021 in deze ‘intelligente lockdown’ hoeven te zitten? Lijkt mij toch sterk. Natuurlijk moet dan nog steeds alles in goede banen geleid worden. Dat doen wij hier met Kermit-groene stickers en ‘bewegwijzering’. De boa komt hooguit kijken of de sticker goed vast zit.

Er komen overwegend Duitsers hier naar de kust. Wedden dat het werkt?

John de Waard